Cabernet franc bor
Cabernet Franc: A Méltóságteljes Vörös
A Cabernet Franc az egyik legismertebb bordeaux-i szőlőfajta, amely kiváló minőségű borokat képes adni. Magyarországon különösen Villányban és Szekszárdon kedvelt, ahol a kifejezetten mély színt és gazdag ízvilágot hordozó borokat állítanak elő belőle. A fűszeres, gyümölcsös jegyek finom, elegáns kombinációjával tűnik ki, ahol a málnás, szedres, fekete ribizlis aromák dominálnak.
A Bor Jellemzői
A Cabernet Franc borok gazdagok és komplexek. Jellemzően magas tannintartalmuk és savasságuk mellett érezhetők benne a piros bogyós gyümölcsök, mint a málna és a szeder, valamint a paprika és a zöld fűszeres jegyek. Az érlelés során a bor tovább mélyül, kibontakoznak a dohány, vanília és a földes aromák is, melyek a hordóhasználattól függően változatosak lehetnek.
Bor-Étel Párosítás
A Cabernet Franc borok kiválóan illenek a komoly húsételekhez, mint a bárány, marha és vad, különösen, ha azok fűszeres, gyógynövényes mártásokkal készülnek. A borok gazdagsága és szerkezeti komplexitása képes ellenállni a gazdag, erőteljes ízeknek és tökéletesen kiegészíti őket.
Vásárlás és Élvezet
A Cabernet Franc borokat érdemes néhány évig érlelni, hogy a tanninok megpuhuljanak és a borok teljes aromatikus komplexitásukat kibontakoztathassák. Ideális fogyasztási hőmérsékletük 16-18°C. Ezek a borok különösen alkalmasak arra, hogy különleges alkalmakkor elővegyük őket, amikor a bor teljes gazdagsága és eleganciája érvényesülhet.